Residency

application for residency

The Vil­la Vil­le­kul­la – a place for artists. An antique hou­se with space for living, stu­di­os, work­shops and show­rooms, loca­ted in the medi­eval nucleus of the remo­te vil­la­ge Fau­co­gney-et-la-Mer (FR) amid the „Pla­teau des mil­le étangs“. The Vil­la faci­li­ta­tes slow living and sere­ni­ty, thus space and inspi­ra­ti­on to let artis­tic pro­ces­ses unfold and con­cise con­tem­pla­ti­on take place. A space with fer­ti­le ground for dis­cour­ses, about vita con­tem­pla­ti­va and acti­va, a space for tem­pora­ry com­mu­nities, a space for inter­ven­ti­ons and revi­ta­li­sa­ti­on.

The resi­dents of the Vil­la main­ly live in auto­no­my and by them­sel­ves. The faci­li­ties are taken care of by the cur­rent group of resi­dents and with the accord­ing soli­ci­tu­de. Mind­ful­ness and awa­reness are con­stant co-bein­gs and from time to time, the pears need to plucked off the tree. Howe­ver, to assist coor­di­na­ting pro­jects and spaces as well as to wel­co­me new­bies and wave fare­well to the depar­ting, bein­gs from the collec­ti­ve will tag along the resi­dents, some­ti­mes.

Get love (and news) on the go: News­let­ter

Apply for residency or follow
our ➔ blog and ➔ instagram account
Outside-view from "chez monique"

Chez Moni­que

Grange upper part

Gran­ge

neighbourhood view of st. martin

Neigh­bour­hood

pottery workshop

Pot­te­ry work­shop

Common room oven and kitchen

Com­mon room

gîte small room

Gîte

courtyard from above

Court­yard

Outdoor area

Out­door area

big workshop gate

Big work­shop

flat 2 entrée

Flat 2

General terms

The selec­tion of artists or artist collec­ti­ves is car­ri­ed out by the collec­ti­ve Vil­le­kul­la, after effec­ti­ve app­li­ca­ti­on and based on the princi­ples of grass­roots demo­cra­cy.

The costs for the resi­den­cy amount to CHF 150.–, per mon­th and per­son and aim to cover ancil­la­ry costs for the time of the stay. Per­so­nal guests of the resi­dents are asked to under­ta­ke a soli­da­ri­ty con­tri­bu­ti­on of total CHF 50.– per week and per­son. Visits of groups big­ger than 5, are to be coor­di­na­ted with the collec­ti­ve Vil­le­kul­la.

Communication / Publicity

The resi­dents are free to use Vil­la Villekulla’s blog and insta­gram-account to publish and pro­mo­te work and are bound to do at least one con­tri­bu­ti­on during a stay.

Facilities

On arri­val in Fau­co­gney-et-la-Mer, one mem­ber of the collec­ti­ve Vil­le­kul­la will be pre­sent to hand over the hou­se to the inco­m­ing resi­dents, and take it back befo­re depar­tu­re.

To use the work­shops, an intro­duc­tion must be made during the han­do­ver. In the event of con­fu­si­on regar­ding the use of machine­ry or mate­ri­als during the resi­dence or in the event of loss and/or dama­ge of fur­ni­tu­re and/or infra­st­ruc­tu­re, the con­ta­ct per­son must be infor­med and the rele­vant item be repla­ced upon agree­ment with the con­ta­ct per­son.

The collec­ti­ve Vil­le­kul­la does not assu­me any lia­bi­li­ty for the dama­ge of any objects from and of the hou­se, espe­cial­ly no lia­bi­li­ty is assu­med for the loss or dama­ge of pri­va­te objects or in case of inju­ry of resi­dents by third par­ties. The resi­dents are recom­men­ded to take out an ade­qua­te insuran­ce in a suf­fi­ci­ent amount. The resi­dents com­mit to tre­at the pro­vi­ded infra­st­ruc­tu­re, the sur­roun­dings and the neigh­bour­hood with respect and care. More infor­ma­ti­on about the neigh­bour­hood in the manu­al How to?.

Smo­king is pro­hi­bi­ted (except the cour­ty­ard).

During the resi­den­cy, plants in and around the hou­se may also be cared for, plea­se water them. And dis­po­se of anything moul­dy or decla­red as waste: green con­tai­ner out on Tues­day and yel­low con­tai­ner out on even calen­dar weeks’ Thurs­days.

Befo­re depar­tu­re, all rooms used have to be clea­ned (not only broom-clea­ned) and put back to their ori­gi­nal con­di­ti­on. Bed linen, rags and towels are to be was­hed and hung up to dry. Con­sum­a­bles in the kit­chen (oil, vine­gar, salt, etc.) are to be fil­led up from the ground floor sto­rage.

Last but not least: We do have a lot of space for many things, but we do not want to beco­me a Fun­dus. The­re­fo­re, plea­se take all mate­ri­al back with you, we do not accept mate­ri­al dona­ti­ons – except by arran­ge­ment.

↑ Seitenanfang